Vad är plastikkirurgi?

När man hör ordet ”plastikkirurgi” tänker i alla fall jag oftast på skönhetsingrepp som bröstförstoring, hakkorrigeringar, näsförminskningar och en massa andra ingrepp. Men det är faktiskt av olika orsaker som plastikkirurgi utförs. Det kan vara av kosmetiska (estetisk plastikkirurgi) skäl men det kan också vara av medicinska/rekonstruktiva skäl. Om du har råkat ut för en olycka och fått hela ansiktet vanställt försöker läkarna att återställa ditt ansikte så gott det går (rekonstruktionskirurgi) istället för att bara sy ihop och förhindra att du förblöder. Det kanske behövs flera operationer för att lyckas få till ditt ansikte så bra som det bara går, kanske måste läkaren utföra hudtransplantationer och bygga upp käkben och annat på nytt.

Plastikkirurgiska ingrepp

I alla lite större städer brukar det finnas skönhetssalonger och företag som utför estetiska korrigeringar, det finns ett stort utbud för den som vill göra plastikkirurgi i Göteborg till exempel, och så klart Malmö och Stockholm. Det är viktigt att du kontrollerar den som ska utföra ingreppet om personen är utbildad för att göra ingrepp. Det finns trots allt en del mindre seriösa aktörer i skönhetsbranschen som säger sig kunna utföra diverse ingrepp för en billig peng men som inte har någon riktig utbildning för detta. Var inte rädd för att fråga vad personen har för utbildning och vilka kurser som den har gått för att fortbilda sig, samt läs alla recensioner du kan komma över kring företaget.

Estetisk plastikkirurgi

Till skillnad från rekonstruktiv plastikkirurgi så finns det estetisk plastikkirurgi där du som kund kanske vill ”fixa till” något på din kropp som du inte känner dig bekväm med men som det egentligen inte är något medicinskt ”fel” på. Många kvinnor väljer till exempel att göra bröstförstoring för att de är lite obekväma med storleken, eller kanske vill förminska näsan. Oavsett vad det är du vill korrigera så är ett estetiskt plastikkirurgiskt ingrepp något du själv kan välja, till skillnad från det rekonstruktiva ingreppet.